A gluténmentes étkezés az elmúlt években robbanásszerűen vált divattá. Van egy elképzelés az emberek fejében, hogy a glutén puffadást, rossz emésztést okoz illetve összefüggésben van a súlyunk alakulásával. A legtöbbször ennek az okozója nem a glutén. Összességében véve a magas szénhidrát tartalmú étkezés puffadást okozhat. Szóval ha kis túlzással reggel, délben, este kenyeret eszel meg még mellé egy kis péksütit is tízóraira, uzsonnára akkor ne csodálkozz, hogy rossz az emésztésed és nap végére már annyira fel vagy fújódva, hogy fáj a hasad. A másik lehetséges opció a laktóz, ez is okozhat puffadást és emésztési nehézségeket. A harmadik ok a sok feldolgozott élelmiszer, amivel tele vannak a boltok polcai, mi meg szépen elfogyasztjuk. A negyedik ok pedig az utóbbi években derült ki, az úgynevezett FODMAP ételek (Fermentable, Oligosaccharide, Disaccharide, Monosaccharide and Polyols). Ez egy rövidítés a szénhidrátok egy olyan csoportjának melyeket az emberi szervezet nehezen emészt meg. Ezekről a FODMAP ételekről még a későbbiekben fogok írni bővebben.

Szóval a kérdés az, hogy miért is a glutént távolítod el az étrendedből?

Sokaktól hallom, hogy amint elkezdte a diétát jobban érezte magát. Igen ám de azt nem gondoljátok át, hogy a glutén kiiktatásával együtt az egész étkezéseteket megváltoztatjátok, sok mindent főztök otthon, frissen sütitek magatoknak a kenyeret, zsemlét, kiflit és ezáltal már ki is iktattál egy csomó feldolgozott élelmiszert az étkezésedből és sokkal több magas tápanyagtartamú ételt fogyasztasz. Tehát nem csoda ha jobban érzed magad.

A gluténmentes ételek általában alacsonyabb rosttartalmúak, magasabb zsír és cukor tartalmúak, magasabb az energiatartalmuk is, alacsonyabb a B vitamin, vas tartalmuk és nagyon gyakran nem teljes őrlésűek. Ezek a tulajdonságok elősegítik hosszútávon egyes betegségek kialakulását, mint a szív- és érrendszer betegségei, rákos megbetegedések, diabétesz.

Ebből kifolyólag kijelenthető, hogy a gluténmentes ételek nem egészségesebbek. Természetesen ha lisztérzékeny (cöliákia) vagy és orvosi előírásra tartod a gluténmentes diétát akkor nincs más választásod de ebben az esetben mindenképpen figyelj oda a megfelelő rost-, vitamin- és ásványi anyag bevitelre.

 

Tanácsaim:

Ne kezdjél el gluténmentes diétát tartani csak úgy magadtól! Abban az esetben ha rossz az emésztésed, puffadsz, sokat fáj a hasad mindenképpen menj el egy gasztroenterológushoz és ha ő diagnosztizálja nálad a cöliákiát vagy a nem cöliákiás gluténérzékenységet keress meg egy dietetikust aki el tudja neked mondani, hogyan tartsd a diétát!

Ne étkezz gluténmentesen az orvosi vizsgálatok előtt, mert álnegatív eredményt okozhat.

 

Források:

The FODMAPs Approach-Minimize Consumption of Fermentable Carbs to Manage Functional Gut Disorder Symptoms By Kate Scarlata, RD, LDN – Today’s Dietitian Vol. 12 No.

Food Allergies Celiac Disease and Gluten Sensitivity – Academy of Nutrition and Dietetics By Rachel Begun, MS, RDN – June 23. 2015.