Az irritábilis bél szindróma (IBS) a legelterjedtebb gyomor-bélrendszeri állapot, nagyon sokak életét keseríti meg. A következők jellemzők rá: hasi fájdalom és diszkomfort érzés, felfújódás, megváltozott székelési szokások.

A legelső és legfontosabb, hogy ha valaki ezeket észleli magán akkor ne diagnosztizáljon magának IBS-t hanem menjen el szakorvoshoz aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat, hogy kizárja az egyéb elváltozásokat, betegségeket amelyek ugyanezeket a tüneteket okozzák.

Alacsony FODMAP diéta bevezetése a leghatékonyabb módszer az IBS kezelésében. A tünetektől függően szakember segítségével akár 8 hétig tartható a diéta mielőtt visszavezetnék a magas FODMAP ételeket, hogy kiderítsék az egyéni tolerancia mértékét.

Na de mi is az alacsony FODMAP diéta?

Mint már korábban a gluténmentes étrendről szóló cikkemben említettem, hogy ez egy rövidítés.

Fermentable

Oligosaccharides

Disaccharides

Monosaccharides

and

Polyols

Ezek a szénhidrátok természetesen megtalálhatók az élelmiszerekben, amelyeket fogyasztunk. Három fontos és közös tulajdonságuk van ezeknek. Először is az emésztőrendszerünkben kis mennyiségben szívódnak fel. Másodszor a bélben vizet vonnak magukhoz. Harmadszor pedig nagyon gyorsan fermentálódnak a bélben található baktériumok által. A fogyasztott mennyiségtől és az egyéni tolerancia mértékétől függően felfújódást, hasi fájdalmakat és hasmenést okozhatnak. Megtalálhatók a brokkoliban, szójában, a tejben, mézben, fruktóz szirupban és még nagyon sok más élelmiszerben, de ezeket, most direkt nem sorolom fel mivel nagyon nem szeretném, hogy valaki belekezdjen ezáltal magától a diétába.

A magas FODMAP tartalmú ételeket a szakember által előírt ideig kell kerülni és utána óvatosan szintén szakember segítségével visszavezetni az étrendbe ezeket az ételeket. Ez nem egy hosszan tartható diéta, mivel ebben az esetben hiánybetegségeket okozhat. A gyomor bélrendszer nyugalomba helyezése illetve az egyéni tolerancia mértékének kiderítése és a panaszt okozó ételek felkutatása a cél ezzel a diétával.

Mielőtt elkezdenél diétázni, kérlek mindenképpen keress fel egy dietetikust vagy gasztroenterológust!

 

Források:

Kathryn Hart and Jane Power: Disorders of the colon. In: Briony Thomas, Jacki Bishop in conjuction with The British Dietetic Association: Manual of dietetic practice, Blackwell Publishing, p. 486 495

British Dietetic Association – Key Fact Sheet for Irritable Bowel Syndrome

Academy of Nutrition and Dietetics (US) www.eatright.org – What Is the Low FODMAP Diet? By Kristi King, MPH, RDN, CNSC, LDPublished April 18, 2016