Gyakran találkozunk olyan emberrel, akik tartózkodik a kávéfogyasztástól, mert egészségtelennek tartja. Vajon van ennek valóság alapja?
A legközkedveltebb ital az egész Földön, nincs olyan ország ahol ne fogyasztanák. A legszélesebb körben elterjedt az Arabica és a Robusta kávéfajták termesztése. A szüretelés után a gyümölcsöt hántolják, polírozzák, majd osztályozzák méretük, súlyuk szerint és a mindenki által ismert illatot zamatot a pörkölés során éri el, amit a felszabaduló caffeol olaj ad. A kávé több mint 1000 bioaktív vegyületet tartalmaz, amely között található olyan, ami antioxidáns-, gyulladáscsökkentő-, vagy daganatellenes hatású. Ezek közül a legismertebb a koffein. Egyre több bizonyíték áll rendelkezésünkre, hogy a kávéfogyasztás összeköthető számos egészségre gyakorolt pozitív hatással, mint a daganatellenes hatás, a szívinfarktus esélyének csökkentése, a mentális egészségre gyakorolt pozitív hatás és még a hosszabb élettartam is ide sorolható, sőt még a Parkinson kor kialakulásának kockázatát is csökkenti. Legújabb tudásunk szerint a vérnyomást is csak rövidtávon emeli és hosszútávon nincs rá hatással. A kávénak az előnyös hatásai és káros hatásai attól függően érvényesülnek, hogy mennyit iszunk belőle, hogyan készítjük el és mit teszünk bele.
Hogyan igyam a kávém, hogy előnyös hatása érvényesülni tudjon?
A legjobb ha feketén isszuk mindenféle édesítés és tej nélkül, hiszen az igazán jótékony hatás így tud a legjobban érvényesülni és a baristák is ezt javasolják, hogyha az igazi kávé ízt szeretnénk élvezni. Amennyiben tejet teszünk bele akkor próbáljunk minél kevesebbet használni abból. Ami viszont száz százalékig biztos, hogy mindenki jobban teszi ha messziről elkerüli a cappucino porokat és a 3 az 1-ben fajta instant kávékat, hiszen nagyon sok cukrot, egészségtelen zsírokat és adalékanyagokat
tartalmaznak. A kávéfőzési technika sem mindegy, például a filter kávé elkészítési módszere alkalmas arra a legjobban, hogy a kávé meg tudja őrizni jótékony anyagait.
Összességében a kávéfogyasztásnál azt kell szem előtt tartani, hogy amikor csak lehet feketén, cukor nélkül fogyasszuk és tartsunk mértéket. Az egészséges mennyiség a napi 1-3 adag kávé.