Csakhogy értsétek, milyen könnyen tudunk a szervezetünknek segíteni, hogy könnyebb legyen a védekezés. Persze vannak köztük olyanok, amiket nem tudunk befolyásolni, viszont a legtöbb csak rajtunk múlik.

  • Idősebb kor: Az életkor előrehaladtával belső szerveink kevésbé hatékonyak működnek, az immunrendszerrel kapcsolatos szervek, mint a csecsemőmirigy vagy a csontvelő, kevesebb immunsejtet termelnek, amelyek a fertőzések leküzdéséhez szükségesek. Az öregedés néha mikrotápanyag-hiányokkal jár, amelyek súlyosbíthatják a csökkenő immunfunkciót.
  • Környeztünkben található méreganyagok: A légszennyezés által beszívott gázok, környezetünkben található káros anyagok, kozmetikumokban-, élelmiszerekben található kémiai anyagok
  • Túlsúly: Az elhízás alacsony fokú gyulladással jár, mivel a zsírszövet adipocytokint termel, amely elősegíti a gyulladásos folyamatokat. Emiatt a T-sejtek funkciója károsodik, amelyek pedig nagyon fontosak például a fertőzések leküzdésében.
  • Egészségtelen táplálkozás: Az alultápláltság, egy vagy több tápanyag hiánya károsíthatja az immunsejtek és antitestek termelését és aktivitását. Az alacsony tápanyag tartalmú táplálkozás, amely tele van feldolgozott élelmiszerrel negatívan befolyásolja az immunrendszerünk működését. A bélflóránknak hatalmas szerepe van a védekezésben, és az állapotát étkezésünk minőségével óriási mértékben tudjuk befolyásolni negatív vagy pozitív irányba.
  • Krónikus betegségek: Krónikus betegségek estén egyértelműen rosszabbul működik az immunrendszerünk az amúgy is már fennálló betegség miatt.
  • Stressz: Az agyunk és az immunrendszerünk folyamatosan kommunikál, a stressz bármilyen formája és mennyisége felboríthatja az egyensúlyt immunrendszerünkben. Gondoljunk csak a herpesz vírusra, egy kis stresszesebb időszak és már meg is jelenik a szánk szélén a seb. A stressz olyan hormonokat szabadít fel, mint a kortizol, amely rontja a fehérvérsejtek működését.
  • Alvás és a pihenés hiánya: Az alvás a test helyreállításának ideje, amelynek során a betegségek leküzdésére citokin szabadul fel. A túl kevés alvás csökkenti a citokinek és más immunsejtek mennyiségét.
  • Mozgásszegény életmód: A mozgás és a táplálkozás a két legkiemelkedőbb dolog, amivel befolyásolhatjuk az egészségünket. Nézzük csak meg! A felsoroltak közül szinte mindent befolyásol a mozgás illetve az étkezés.
  • Dohányzás
  • Alkoholfogyasztás

Pár dolgot kell csak tenni, hogy javítsunk az egészségünkön étkezzünk egészségesen, mozogjunk, aludjunk eleget, szokjunk le a dohányzásról, alkoholt csak nagyon ritkán vagy egyáltalán ne fogyasszunk szerintem ezek nem nagy áldozatok, sőt én ezeket nem is nevezném áldozatnak.