Ketogén, a nyers vegán, az időszakos böjtöt, a tiszta étkezést, a mediterrán, a paleo, a makrobiotikus? Fontos megjegyezni, hogy bármilyen típusú étkezési tervnek állsz neki a kitartás mindenképpen fontos. Ezen diéták némelyikének megvannak az előnyei, mások pedig táplálkozási hiányosságokhoz vezethetnek, és akár árthatnak is az egészségednek. Megjegyezném, hogy a legtöbbet nehéz fenntartani.

Ideális esetben dietetikussal együttműködve érdemes személyre szabott étkezési tervet összeállítani, és így biztos lehetsz benne, hogy hosszútávon élhetők lesznek az új étkezési szokásaid, amellett, hogy egészségesebb leszel.

Nézzünk néhány mítosz, amelyek különböző diétáknak köszönhetők, és hogy mit érdemes megfontolnod helyettük.

  1. mítosz: A szénhidrát rossz.

Nem igaz. A szervezetednek szüksége van a szénhidrátokra ahhoz, hogy úgy működjön, ahogy kell, hiszen ez a fő üzemanyagforrásod. Ez nem azt jelenti, hogy minden szénhidrát jó, hanem egyes szénhidrátok jobbak, mint mások. Biztosan hallottál már az összetett szénhidrátokról, amelyek megfelelő módon beilleszthetők az egészséges táplálkozásba. Emellett úgy tűnik, hogy a szénhidrátok mértékletes fogyasztása sokkal egészségesebb, mint a szénhidrátszegény diéta.

  1. mítosz: Az étkezések kihagyása kárpótol egy kiadós evés után.

Ez gyors és egyszerű megoldásnak tűnhet, ha jól bevacsoráztál, de az étkezések rendszeres kihagyása a vércukorszintek ingadozását okozhatja, és hosszú távon ez kontraproduktív a súlykontroll szempontjából. A nyugalmi anyagcseréd lelassul, ami azt eredményezi, hogy kevesebb kalóriát égetsz el, és valójában hízni fogsz, amint újra rendszeresen étkezel.

  1. mítosz: A gyümölcslevek tisztító hatással bírnak.

Ha megiszod az ételeidet – még akkor is, ha gyümölcs- vagy zöldségléről van szó -, könnyen sokkal több kalóriát fogyaszthatsz, mint amennyit megettél volna. Lemaradsz a teljes gyümölcsökben és zöldségekben található rostokról, amelyek nélkül éhségérzeted marad. Amennyiben smoothiet készítesz, akkor pedig feldolgozottá teszed a finom és egészséges zöldségeket, gyümölcsöket. Végül pedig nincs megbízható bizonyíték arra, hogy a gyümölcslevek egyáltalán bármilyen méregtelenítő hatással bírnak.

  1. mítosz: A kalóriaszámlálás a kulcs.

Már megint nem. A kalóriaszámlálás egy olyan módszer, ami megkeseríti a hétköznapjaidat. Próbállak mindig arra tanítani titeket a személyes dietetikai konzultáción, hogy hétköznapi mértékegységekben lássátok az egészséges adagokat. Amennyiben kalóriaszámlálást látok indokoltnak akkor inkább azt elvégzem én és te csak megkapod az egyénre szabott étrendet.

  1. mítosz: Csak meg kell találnom a tökéletes étrendet, és kész.

Ilyen nincs is. A legjobb táplálkozási mód minden ember számára más és más lesz. A tested egyedi módon reagál az ételekre, olyan dolgok alapján, mint a genetika, az anyagcsere és még sok más, mint például a bélrendszeredben lévő baktériumok egyensúlya is.