Manapság már szinte mindenki kipróbált valamilyen méregtelenítő vagy léböjt kúrát. A legnagyobb kérdés: Ezek a diéták valóban egészségesek? Tudományos bizonyítékok nem támasztják alá, hogy szervezeted tud annyit profitálni belőle, hogy az felülmúlja a veszélyeit. Egyáltalán mi is az a méreg, amelyet a szervezetünkbe beviszünk a táplálékunkkal? Ez relatív, hiszen olyan anyagok is lehetnek toxikusak, amelyek kisebb mennyiségben nem okoznak problémát, sőt ezek közül néhányra még szükséged is van, viszont ha többet fogyasztasz belőle akkor már ártalmas. Ilyen például az A – és a B-vitamin.

A mérgek valójában nem rakódnak le a szervezetedben, hiszen egy összefüggő rendszer végzi el nap mint nap a méregtelenítést. Ennek a része az emésztő rendszer, a légző rendszer, a vesék, a bőr, a nyirok rendszer és a máj. Általuk a szervezetedbe került mérgek olyan állapotba kerülnek, hogy kiüríthessed izzadással, kilégzéssel, vizelettel vagy széklettel. Szóval, ha a szervezeted ilyen jól elvégzi a dolgát, akkor miért is akarod még ezen felül méregteleníteni? Vannak olyan tevékenységek és körülmények, amelyek emelik a toxinokat a szervezetedben, úgy mint a sok gyógyszer használat, kevés alvás, nem elegendő folyadékfogyasztás, különböző kemikáliák bőröddel való érintkezése, alacsony fizikai aktivitás, dohányzás, alkohol fogyasztás, környezetünk szennyezettsége, táplálék kiegészítők mértéktelen fogyasztása. A méregtelenítés módszere figyelmen kívül hagyja, hogy a legjobb méregtelenítés az, ha hagyod és támogatod a szervezeted, hogy had végezze a dolgát! Legegyszerűbb dolog például, hogy nem dohányzol, többet mozogsz és egészségesen táplálkozol.

Van itt még egy ellentmondás is, amit érdemes megvizsgálni. A legtöbb méregtelenítő kúra extrém alacsony fehérje-, és aminosav tartalmú. A májnak viszont szüksége van ezekre ahhoz, hogy normálisan működjön a detoxikáció, így aztán az ilyen kúrával valójában nem is segíted a saját méregtelenítő rendszeredet, hogy végezhesse a dolgát.

Összességében, ha egy kicsike előnnyel is jár szervezeted számára a méregtelenítő kúra, semmiképp sem éri meg azt a veszélyt, amit magában hordoz, hiszen megviseli több szervrendszeredet is. A szerveid és az immunrendszered teljes mértékben el tudják látni a méregtelenítését. A legjobb, amit tehetsz, hogy segítsük a szervezetedet úgy, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozol és megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztasz.