Szinte nincs olyan gyerek, akinél ne jelenne meg a válogatósság valamelyik életszakaszban. Ez a folyamat legtöbbször a fejlődésük természetes része, persze ezt mint szülőnek nem szabad figyelmen kívül hagynod, de túl nagy ügyet sem kell belőle csinálnod.

Az ember biológiailag úgy van kódolva, hogy idegenkedik az új ételektől egészen addig, amíg nem bizonyosodik meg róla, hogy azokat biztonságosan megeheti. Belőlünk felnőttekből ez az óvatosság már hiányzik, viszont a gyermeknél ez még ösztönös. Főleg a keserű ízzel vagyunk így, a gyerekek éppen ezért fintorognak, amikor megkóstolnak egy új zöldséget, gyümölcsöt, hiszen a legtöbbnek van egy kis kesernyés íze, ezt ők még erőteljesebbnek érzik mivel nincsenek hozzászokva.

Amennyiben van olyan zöldség, gyümölcs amellyel nehezen barátkozik meg a kicsi akkor, nyugodtan tedd ki az asztalra, ahol biztonságosan elérheti. Bátran hagyd neki megnézegetni, megkóstolni. Nagyon fontos, hogyha valamit nem akar gyermeked elfogadni vagy esetleg belekóstol és kiköpi azt, akkor ezért ne szidd le, ha ez megtörténik, akkor nehezebben fog újra próbálkozni. Erőltetni nem szabad az étkezést mivel az megváltoztathatja az étellel való viszonyát a gyerekednek egész életére.

A legnagyobb baj az, hogy a legtöbben feladjuk az első pár próbálkozás után. Amivel még ennél is rosszabbat teszel, ha teljesen kiszolgálod az igényeit és csak azt adod neki, amit már megszeretett, ezzel teljes mértékben a válogatósság elhatalmasodása felé tereled gyermekedet. Egy-egy elutasított étellel próbálkozz többször, akár hónapokon keresztül kitartóan, de ne erőszakosan. Amikor csemetéd elutasít egy ételt akkor igyekezz arra ne rögtön reagálni, mivel megeshet, hogy ha egy kicsit figyelmen kívül hagyod a jelzést akkor pár percen belül elkezdi enni a kicsi magától az ételt. Ne kövesd el azt a hibát, hogy bármit odaadsz a kicsinek csak, hogy egyen valamit. Étkezzetek közösen a családdal, amikor csak tehetitek, hiszen tőlünk tanul meg a gyermekünk egészségesen étkezni. Az evés legyen egy közös esemény az asztalnál, amikor együtt van a családod és jól érzitek magatokat. Nagyon fontos, hogy az evés az asztal mellet történjen a lehetőségekhez mérten a legtöbbször, nem kell a gyereknek utazás közben a gyerekülésben, a babakocsiban rágcsálnia valamit mindig, ebben az esetben biztosan nem lesz éhes, amikor eljön az étkezés ideje.

Ne csinálj belőle nagy ügyet, ha gyereked válogatós, ne beszélgess másokkal erről az ő jelenlétében, amennyiben túlságosan nagy figyelmet kap ez a szokása akkor nem fog változni a helyzet. Természetesen minden gyereknél van egy-két étel, amit tényleg nem fogyaszt szívesen, ezt tartsd tiszteletben.

Tudom, hogy néha nagyon nehéz a kicsikkel és egyszerűbb lenne csak odaadni nekik a kedvenc rágcsálnivalójukat ebédidőben, de ha kitartó vagy és türelmes, akkor annak meg lesz az eredménye, egy egészséges felnőtt. Valljuk be melyik szülőnek nem ez a leghőbb vágya.