Amikor elgondolkozol azon, hogy mostantól egészségesen fogsz étkezni akkor úgy érzed, hogy nem lesz nehéz csak elhatározás kérdése. Ugye? Aztán elkezdesz kutakodni a neten különböző irányzatok és receptek után és máris összezavarodtál a sok információtól a bonyolultnál bonyolultabb receptektől amik tele vannak olyan összetevőkkel amit esetleg még nem is ismersz. Az akaraterőd máris alábbhagyott ezek láttán, talán kitart az első pár vásárlásig és főzésig. Gondolom nagyon sokatok érez így. Ne dőljetek be! Ez nem ilyen bonyolult, túl van misztifikálva az egészséges táplálkozás. Vannak olyan élethelyzetek amikor az ember rákényszerül, hogy kevésből hozzon ki valami jót. Ilyen például egy háború utáni helyzet, az emberek elkezdenek saját zöldségeket termelni, mivel nincs pénzük megvenni, kevesebbet tudnak húsra költeni, kevesebb cukrot és zsírt fogyasztanak, nagyjából mindent fel kell használniuk amijük van. Most szerencsére nem vagyunk ebben a helyzetben ezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy a kevésből is ki lehet hozni nagyon jó dolgokat, sőt a kevesebb néha több.

Ha megpróbálod megtervezni az egy heti étkezésedet akkor csak jót tehetsz magadnak és a családodnak. Kiegyensúlyozottabb egészségesebb lesz az étkezésed és még időt, pénzt is spórolsz magadnak. Írj bevásárló listát, így biztosan csak azt veszed meg amire szükséged lesz. Nézz körül, hogy mi van otthon mielőtt elkezdesz tervezgetni és akkor felhasználhatod az otthon lévő alapanyagokat. Például fagyasztott zöldség meg valamilyen tészta biztosan van otthon minden háztartásban, máris megvan az egyik étel.  Attól függően, hogy milyen tésztád van otthon csinálhatsz belőle stir fry-t vagy rakott tésztát, ha esetleg még valamilyen húst is szeretnél hozzá tenni akkor azt írd fel a bevásárlólistádra.

Az ételeidet próbáld meg úgy megtervezni, hogy legfőbb alkotójuk a zöldség legyen, mellé legyen valamilyen fehérjeforrás ami lehet, sovány hús, valamilyen tejtermék, illetve hüvelyes mint a babfélék, lencse és a társaik, tojás. Ne felejtsd el a mostanság igen gyakran helytelenül száműzött szénhidrát forrást sem. Próbálj olyan szénhidrát forrást választani ami egyben magasabb rosttartalmú is. Minél kevésbé feldolgozott, finomított egy szénhidrátforrás annál több rostot tartalmaz.

Próbálj meg olyan ételeket kitalálni vagy olyan recepteket keresni amelyek elkészítése nem tart tovább mint 20-30 perc és nem kell hozzá nagyon sok alapanyag. Nem kell minden nap bonyolult ételeket főzni, azokat hagyd meg a hétvégére vagy ha vendégség jön esetleg az ünnepekre.

Még egy nagyon fontos gondolat. Attól mert valamilyen mentes egy alapanyag vagy élelmiszer még nem egészségesebb! Gondolok itt a laktóz-, gluténmentes és társai termékekre. Ezek különböző betegségekben alkalmazhatók és nem kell, hogy része legyen egy egészséges ember étrendjének.

Ezeket átgondolva már nem is olyan bonyolult az egészséges táplálkozás! Igaz? Tartsd magad ahhoz amit leírtam és akkor nem hibázhatsz.