A hormonháztartásod igen érzékenyen befolyásolja a tested működését, már kisebb hormonszint eltérés is hatalmas változást okozhat szervezetedben. A hormontermelődésre nagyon sok külső tényező is hat, ilyen a táplálkozásod, a környezeti ártalmak, minden, amit a bőrödre kensz, vagy belélegzel, a stressz és a lelki állapotod is, így nem csoda, hogy napjainkban egyre több az endokrin megbetegedés.
Az életmódod is befolyásolja hormonjaid termelődését és megfelelő funkcionalitását. A rendszeres testmozgás például segíti a leptin hormon (energiafelhasználásért és az étvágyért felelős) normális működését, emellett csökkenti a kortizol hormon szintjét, amely elősegíti a nyugodt alvást. A rendszertelen alvás egy stressz forrás, így ez növeli a kortizol szintet az inzulin és a ghrelin hormon termelődését pedig csökkenti, ez azt eredményezi, hogyha rosszul alszol akkor gyakrabban leszel éhes és leginkább az édes ételeket fogod kívánni, ami hosszú távon elhízáshoz vezethet. Próbálj meg kialakítani egy állandó alvási ritmust, amelyhez minden nap tudod tartani magad.
Találd meg a saját módszered a stressz levezetésére, mivel a környezeti ártalmakon kívül ez az, ami a legrosszabb hatással van szervezetedre. Az érzelmi és fizikai stressz is kedvezőtlenül befolyásolja a hormonszintjeidet, amelyek miatt megnő az étvágyad.
Természetesen az étkezésed is hatalmas szerepet játszik a hormonháztartásod egyensúlyában. Ahhoz, hogy legkevésbé befolyásold az endokrin rendszered működését, étkezz rendszeresen, ne hagyj ki étkezést, figyelj oda a megfelelő kalória bevitelre, és kerüld a feldolgozott élelmiszereket illetve a cukrot.
A kávéfogyasztással légy óvatos, mivel növeli a kortizol mennyiségét a vérben és ezáltal fokozza az étvágyadat. A túl sok kávé pedig alvási nehézségeket is okozhat. Napi egy-két kávénál ne igyál többet, ez a mennyiség még nem okoz gondot!
A finomított cukor fogyasztása megnöveli az inzulin szintedet, amely által a szervezeted érzékenysége csökken a leptin- és a ghrelin hormonra, melyek az éhségérzetet befolyásolják. Válassz természetesen édes alapanyagokat, mint a gyümölcsök, gyökér zöldségek, zab!
A brokkoli, káposzta, karfiol, rukkola, kelkáposzta, kelbimbó, zsázsa és a fehérrépa indol-3-karbinol tartalma magas, amely segíti a máj detoxikációs folyamatait és egyensúlyban tartja az ösztrogén szinted. Ezeket a zöldségeket fogyaszd minél többször, felhasználhatod smoothie-ba, zöldséglevekbe, salátákba.
A fitoösztrogének olyan növényi anyagok, amelyek hasonló hatással rendelkeznek, mint az ösztrogén, ilyenek az izoflavonoidok és a lignánok. Legnagyobb mennyiségben, a lenmagban és a szójában találhatók, ezek jótékony hatásúak egyes ösztrogén által kiváltott állapotokban, mint például a menopauza és a csontritkulás.
A rövid-, közepes- és a hosszú szénláncú zsírsavak számos hormon alkotóelemei, legfőképpen jellemző ez a nemi- és a stressz hormonokra. Az omega 3 zsírsavak a prosztaglandin hormonok alapvető építőkövei, melyeknek nagyon összetett hatása van szervezetedre, például a gyulladásos folyamatokban is szerepet játszanak. Az omega 3 zsírsavaknak gyulladáscsökkentő hatása van, ez megtalálható a lenmagban, a chia magban, a dióban és a tengeri halakban. Hormonháztartásodat megzavarhatja a túlzott transzzsírsav bevitel és a nem kielégítő egészséges zsírfogyasztás. Zsírtartalma és zsírsavösszetétele megfelelő az avokádónak, olajos magvaknak, mogyoróféléknek és a kókusznak.
A rostok segítenek normális szinten tartani a vércukor értékeidet, és kedvezően befolyásolják az inzulin termelődését, amely pedig a kortizol szintre van jó hatással. A tartósan magas kortizol szint olyan mintha állandó stresszben élnél ez súlygyarapodáshoz vezethet, amely pedig ösztrogén dominanciához. A megfelelő mennyiségű rostfogyasztás segít egészséges szinten tartani az ösztrogén és progeszteron szinted.