A cukorbetegség egy anyagcsere betegség amely a vércukorszint normálistól való eltérésében mutatkozik meg.

A szénhidrát emésztés zavara következhet:

– Az elégtelen inzulin termelésből,

– Az elégtelen inzulin hatásból,

– Illetve ezek kombinációjából.

Ha cukorbeteg vagy akkor normális vagy normális közeli vércukorszintre kell törekedned. A vér glükóz szintje kontrollálható diétával, testmozgással és ha szükséges akkor gyógyszerrel, inzulinnal.

Az inzulin:

Az inzulin egy hormon ami azért felelős, hogy az ételből a cukor a sejtjeinkbe kerüljön és ezáltal energiát szolgáltasson nekünk. Ha diabéteszed van akkor az inzulin a szervezetedben nem tudja ellátni a feladatát az előzőekben említett okokból, ezáltal a véredben gyűlik fel, ami károsítja a sejteket mindenfelé a szervezetedben.

A cukorbetegség típusai:

-1 típusú diabétesz: Megjelenhet bármelyik életkorban de általában gyermekkorban vagy 40 év alatti felnőtteknél alakul ki. A kialakulás oka, hogy a hasnyálmirigy inzulin termelő sejtjei kevés inzulint termelnek vagy egyáltalán nem termelnek. Ha ez a típusú cukorbetegséged van akkor inzulin adása és diéta tartása szükséges.

– 2 típusú diabétesz: Ez a típus általában felnőttekben diagnosztizált, bár sajnos emelkedik a száma a fiatalok és a gyermekek körében is. Oka, hogy az inzulin nem képes ellátni a feladatát a kialakuló inzulin rezisztencia miatt, illetve csökkenhet a termelődés is. Ez a típus szorosan összefüggésbe hozható az elhízással, úgyhogy ha esetleg ilyen típusú cukorbetegséged van és el vagy hízva akkor itt egy nyomós érv amiért elkezd a fogyókúrát. Itt is a terápia szükséges része a diéta, a mozgás és lehet, hogy gyógyszert vagy inzulint kell kapjál.

– Terhességi cukorbetegség: És végül de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg a terhesség alatt kialakuló formáról sem. Ez a fajta sokszor ahogy jön úgy megy, ahogy a baba megszületik, viszont később sokkal nagyobb eséllyel alakulhat ki 2 típusú cukorbetegség nálad, úgyhogy hölgyeim ezt sem szabad elhanyagolni! Diétára és egy kis testmozgásra lesz szükséged.

Tünetek amik cukorbetegségre utalhatnak:

– Gyakran kell menned a mosdóba,

– Sokszor érzed magad szomjasnak,

– Fáradtnak érzed magad,

– Fogysz,

– Gyakran vagy beteg,

Célok amelyeket el kell érned ha cukorbeteg vagy:

– Vércukorszint normál szinten vagy a normálhoz olyan közeli szinten tartása amennyire csak lehet. Ez csökkenti a szövődmények kialakulásának esélyét.

– Sajnos azt kell mondjam, ha cukorbeteg vagy akkor nagyobb esélyed van szívbetegség vagy stroke kialakulására. Ezt az esélyt mindenképpen csökkenteni kell, mégpedig úgy, hogy a vérnyomásodat és a koleszterin szintedet megpróbálod szakember segítségével csökkenteni ha magas.

– Diéta tartása és az életmódod megváltoztatása olyan módon, hogy azt meg tudd tartani és még akár élvezd is az egyik kulcsa a cukorbetegség kordában tartásának, melyről még sokat olvashattok majd a blogban.

Ha addig bármilyen kérdés felmerülne várom a jelentkezésedet.