Chia mag

A chia mag egy sivatagi növény magja, a menta rokona. Akkor figyeltek fel rá, amikor felfedezték, hogy nagyon magas az omega 3 tartalma. Kiváló rostforrás, 2 evőkanálnyi chia magban 10 gramm található. Nem elhanyagolható a fehérjetartalma sem illetve a vas kalcium, magnézium, cink és antioxidáns tartalma.

Táplálkozásodba beépítve javítja a kardiovaszkuláris rizikó faktorokat úgy, hogy csökkenti a koleszterin és a triglicerid szinted valamint a vérnyomásod. Nagyon jó hatással van az emésztőrendszeredre, a vércukor szintedre cukorbeteg diétában és kiváló fogyókúrában is a rosttartalmánál fogva.

Megtalálhatod egészben vagy őrölt formában most már szinte minden nagyobb boltban, drogériába. Fogyaszthatod nyersen vagy valamilyen ételhez hozzáadva. Például szórd meg a müzlidet vele, tegyél a joghurtodba, adj a köreteidhez, süsd bele a kenyérbe, péksüteménybe, sütibe, csinálj belőle chia pudingot. A chia mag nagyon jól felszívja a nedvességet és zselés állagúvá válik a vízben oldódó rosttartalma miatt, így például a tojásmentes diétában sütéskor akár a tojás pótlására is használható beáztatva.

Ne feledd, hogy hiába van nagyon sok jó tulajdonsága egy-egy alapanyagnak önmagukban nem csodaszerek! Nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás illetve a betegségednek megfelelő diéta!

Konzultálj dietetikusoddal mielőtt bármilyen új diétába kezdenél!

 

Források:

Academy of Nutrition and Dietetics (US), www.eatright.org What are chia seeds?

Health Benefits of Chia — Learn About Its History, Nutrient Composition, and Current Research Regarding Its Health Benefits
By Jacqueline Santora Zimmerman, MS, RDN
Today’s Dietitian
Vol. 19, No. 1, P. 44