A DASH szó egy mozaikszó, amely egy angol kifejezésből (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ered. Ez diéta kiegyensúlyozott táplálkozást biztosít, amely hosszútávon jó hatással van szíved egészségére, mivel csökkentheti a magas vérnyomást és a vér LDL koleszterin szintjét. Nem igényel semmilyen speciális étel bevezetését a mindennapjaidba és szerencsére elég rugalmas ahhoz, hogy akár az egész családodnak megfeleljen az összeállított menü. A diéta alapelve az, hogy előnyben részesítsd az olyan alapanyagokat, amelyeknek a fehérje-, rost-, kálium-, magnézium-, kalcium tartalma magas és telített zsírsav-, cukor-, és sótartalmuk pedig alacsony. Persze ez is mint minden egészségmegőrző diéta abban az esetben a leghatásosabb ha azt testmozgással egészíted ki. A diéta mindkét vérnyomás értékre pozitív hatással lehet, sőt csökkentheti a szívinfarktus illetve az agyvérzés esélyét is.

Legfőbb ajánlások a következők ebben a diétában:

  • Egyél 4-5 adag gyümölcsöt, zöldséget minden nap
  • Fehérje forrásként válaszd az alacsonyabb zsírtartalmú húsokat, tejtermékeket
  • Egyél naponta olajos magvakat akár több alakalommal kisebb mennyiségben
  • Limitáld a magas telített zsírsav- és transzzsírsav tartalmú alapanyagokat, mint a zsíros húsok, állati zsiradékok illetve a kókuszolaj, pálmaolaj.
  • Csökkents a magas cukor tartalmú ételek, italok és hozzáadott cukor mennyiségét.
  • Csökkentsd a magas só tartalmú ételek, alapanyagok felhasználását és kevés sót használj főzéshez.

Szóval kinek is ajánlott a DASH diéta?

A magas vérnyomásban illetve szívbetegségben szenvedőknek mindenképpen ajánlható, de tulajdonképpen bárkinek, hiszen általánosságban véve ez egy egészséges étrend, amelyből szervezeted csak profitálhat.