Ime pár érdekes diétával, étkezéssel, ételekkel kapcsolatos mítoszról na és az igazság. Néha döbbent arccal olvasok egy-két cikket a neten, hogy miket tudnak az emberek kitalálni. Íme itt van pár:

Mítosz: A tengeri só egészségesebb az asztali sónál.
Igazság: A tengeri só nagyjából ugyanannyi nátriumot tartalmaz mint az asztali só, tehát nem egészségesebb. Különbség van köztük ízükben, kinézetükben, előállításukban, egy kicsit az ásványi anyag tartalmukban, illetve az asztali só tartalmazhat még jódot is. Bármelyiket is választod ne használj túl sokat. Az ízesítést felturbózhatod még zöldfűszerekkel, fűszerekkel, citrommal, fokhagymával és ezek által csökkented a só beviteledet is.

Mítosz: Egyes ételek, élelmiszerek zsírégető hatásúak, fogyasztanak.
Igazság: Bocsánatot kell kérjek tőletek, hogy ezt kell írjam, de nincs étel, élelmiszer amit zsírégető. azok a fogyókúrák amelyek egy fajta ételre fókuszálnak mind tápanyagban szegények, így akár hiánybetegségekhez is vezethetnek. Az igaz, hogyha csak káposzta levest eszel akkor kevesebb kalóriát viszel be a szervezetedbe mint amire szüksége van így fogyni fogsz. Azonban ezek a diéták unalmasak, hosszútávon nem tarthatók, nem tanítanak meg újabb egészséges étkezési szokásokra amelyek az egész életedre szólnak, összességében nem segítik a hosszú távú fogyást ami az egészségedet szolgálná.

Mítosz: A tehéntej nem egészséges az emberek számára.
Igazság: Nem, a tehéntej nem csak a borjúnak jó :). A világon milliók elvezik az tápanyagban gazdag tej egészségre jó hatásait. Az egyik legkalciumdúsabb természetes forrás, illetve D vitaminban is gazdag. Mind a kettő nagyon fontos az egészséges csont felépítéséhez. Az egészséges táplálkozásban 0,5 liter vagy annak megfelelő tej és tejtermék fogyasztása javasolt. Persze vannak olyan betegségek amelyekben nem fogyasztható tej vagy csak a laktózmentes változata, no de erről bővebben még olvashattok későbbi bejegyzésben.

Mítosz: Ha túl sok cukrot eszel, cukorbeteg leszel.
Igazság: Nem fogsz cukorbetegséget kapni a cukorfogyasztástól. Ételek amelyek magas cukortartalmúak mint az édességek, kekszek, csokik gyakran nagyon alacsony hasznos tápanyagtartalmúak és magas kalóriatartalmúak. Ha túl sokat fogyasztasz ezekből akkor az túlsúlyhoz vezethet. A 2 típusú cukorbetegség rizikófaktora pedig az elhízás. Csökkentheted az esélyedet, hogy cukorbeteg legyél, mégpedig úgy, hogy egészségesen étkezel, megőrzöd egészséges súlyod, és fizikailag aktív vagy.