A holisztikus dietetika lényege, hogy legyünk kedvesek önmagunkkal, és megértsük, hogy az egészség nem csak arról szól, hogy mit eszünk, hanem arról is, hogy hogyan élünk. A táplálkozásnak ebben a megközelítésében a test, az elme és a lélek együttes táplálása a meghatározó.

  • Tudatos étkezés: Képzeld el a következőt: Ülsz az asztalnál és éppen a kedvenc ételedet fogyasztod teljes élvezettel, csak az evésre, az ízekre, az érzéseidre figyelve. Na ez a tudatos táplálkozás! Semmi rohanás, csak jó hangulat, te és a tányérod! . Az étkezési szokásaid tudatosításával olyan döntéseket tudsz majd hozni ételekkel, alapanyagokkal, étkezéssel kapcsolatban, amelyek összhangban vannak holisztikus jóléteddel.
  • Boldogság, egészséges ételekkel: Gondolj színes gyümölcsökre, roppanós zöldségekre, teljes kiőrlésű gabonákra és minden jóra. A holisztikus táplálkozás olyan, mintha szivárványt tennél a tányérodra – minél több szín, annál jobb! Olyan ételeket egyél, amelyek minimálisan feldolgozottak és gazdagok alapvető tápanyagokban, így biztosítják a szervezeted számára az optimális működéshez szükséges építőelemeket.
  • Egyénre szabott táplálkozási szokások: Felejtsd el az egysíkú, egyen diétákat. Mindenki más és más, ezt a táplálkozásodnak is tükröznie kell. Megtaláljuk közösen, mi az, ami egyedileg neked működik – az életmódod, és az ízlésed figyelembevételével.
  • Test, elme és lélek egyensúlya: Nem csak arról van szó, hogy mit eszel, hanem arról is, hogy hogyan érzed magad. A kiegyensúlyozott és táplált elme jelentősen hozzájárul az általános jóléthez. Nagyon sok gyakorlat van a meditációtól, a relaxáción át a napi rutinok bevezetéséig, ahhoz, hogy hozzájárulj eme hármas egyensúlyához.

A holisztikus életmód előnyei:

  • Fokozott vitalitás: Amikor a szervezetedet tápanyag dús ételekkel táplálod és holisztikus gyakorlatokat vezetsz be az életedbe akkor nő az energiaszintet és életerősebbnek fogod magad érezni.
  • Javul az emésztésed: Viszlát, puffadás, hasi diszkomfort érzés! A holisztikus táplálkozás elősegíti a jobb emésztést, így a kellemetlenségek nélkül élvezheted az ételeidet.
  • Érzelmi és mentális jólét: A táplálkozás és a mentális egészség közötti kapcsolat tagadhatatlan. Kiegyensúlyozott és tápláló étrend támogatja az érzelmi jóléted.
  • Ne engedd, hogy beteg legyél: Nem arról van szó, hogy megjavítsuk, ami elromlott; a későbbi betegségek megelőzése a legfontosabb. Az egyensúlyhiányt kiváltó okok kezelésével nagyban csökkentheted a krónikus betegségek kockázatát.