Használj-e kókuszolajt? Ez itt a nagy kérdés. Dietetikusként többekkel keveredtem már vitába ezzel kapcsolatban, úgyhogy most leírom a tényeket.

A kókuszolajnak magas az energiatartalma és a zsírtartalma mint a többi zsírnak és olajnak is. Viszont az nem kérdéses, hogy a kókuszolaj nagyon magas telített zsírsav tartalmú. Hasonlítsd össze a leggyakrabban használt zsiradékokat telített zsírsav tartamuk szempontjából. Nézd meg a következő táblázatot!

Zsiradék Telített zsírsav tartalom %-os aránya
Kókuszolaj 92%
Oliva olaj 13%
Napraforgó olaj 9%
Vaj 49%
Disznózsír 46%

 

Elképesztő, ugye? Az összes zsírsav tartalmának a 92%-a telített zsírsav, ami meg köztudottan nem tesz jót a szív és érrendszernek. Csak két evőkanálnyi ebből fedezi a napi ajánlott maximum telített zsírsav bevitelt úgy, hogy még nem is ettél semmi mást.

Ilyenkor szokott jönni, hogy de hát tele van vitaminnal és olyan anyagokkal amelyek jótékonyak a szervezetünkre. Igen tényleg vannak benne vitaminok, mint az E és K vitamin és tényleg vannak olyan tápanyagtartalmi értékei (fitoszterolok, polifenolok) amelyek jótékonyak a szervezetünkre DE az extra szűz olivaolaj mindezt tartalmazza ugyanúgy a rengeteg egészségtelen telített zsírsav nélkül. Ráadásul a zöldségek, gyümölcsök és az olajos magvak is magasabb arányban tartalmazzák ezeket a jótékony hatású fitoszterolokat és polifenolokat mint a kókuszolaj.

Sokan a zsírsav összetétele miatt tartják egészségesnek. A laurinsav (zsírsav) tartalma miatt azt gondolják, hogy nem is érvénysül a sok-sok telített zsírsav tartalom rossz hatása. Sajnos ez nem így van. A laurinsav igaz, hogy emeli a HDL koleszterin (jó koleszerin) szintet, de összességében nagyon emeli az összkoleszerin szintet és az LDL koleszterin (rossz koleszterin) szintet is, amely hatás már nem előnyös egyáltalán a szervezetünk és szívünk egészsége számára sem.

Legfontosabb üzenetek:

Használj kevés zsiradékot, bármelyiket is választod.

Részesítsd előnyben az extra szűz olivaolajt.

Ne a kókuszolajt használd mértéktelenül, hanem egyél sok zöldséget és gyümölcsöt.

Nyugodtan maradhat a konyhádban a kókuszolaj is csak ne ez legyen az elsődleges választás és kis mennyiséget használj.

Az ami éppen divatos az egészséges táplálkozást követők körében, még nem biztos, hogy igazából egészséges. Nézz utána, szerezz információt megbízható forrásból!