A növényi alapú étrendről újra és újra bebizonyosodik, hogy nagyon egészséges, sokfajta betegséggel szemben védelmet nyújt a szervezetünk számára és tápanyagokban gazdag táplálkozási mód. A zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, diófélék, magvak, fűszernövények egyszerűvé teszik a tápanyagszükséglet kielégítését, miközben elkerülhető a krónikus túltápláltság.

Az egyik tápanyag, amely valószínűleg hiányozni fog a növényi alapú étrendben, a kobalamin, azaz a B12-vitamin. A hiány visszafordíthatatlan neurológiai rendellenességeket, gyomor-bélrendszeri problémákat és megaloblasztos vérszegénységet okozhat. A B12 minden bizonnyal a leggyakoribb hiányállapot a vegánok között, akár 92 %-ban is előfordulhat. Ha azonban nem figyeltek oda az ajánlott bevitelére, annak káros egészségügyi következményei lehetnek. A B12 vitaminhiánynak nincsenek feltünő tünetei így akár éveken keresztül felfedezetlen maradhat.

De ne félj!

Nem kell a csicseriborsót csirkére cserélned. Rengeteg mindent tehetsz azért, hogy a B12 szinted megfelelő legyen, és egészséges növényevő maradj.

A legjobb természetes források:

  1. Táplálékélesztő
  2. Élesztő
  3. Élesztős kenyérfélék
  4. Dúsított szója + mandulatej
  5. Növényi alapú húsok
  6. Dúsított gabonafélék
  7. Tempeh
  8. Chlorella
  9. Nori tengeri alga