A legelső nagy és zöld tanácsom, hogy tervezd meg, mit fogtok enni és írj bevásárló listát. Ül le, szánj rá minden hétvégén egy kis időt, hogy végiggondold mi az, amit igazán szeret a családod. Ettől nem csak te és a családod lesztek egészségesebbek, hanem a Föld is. Az is nagyon fontos, hogy tényleg próbálj csak olyat és annyit főzni, ami biztosan elfogy, hiszen így kevesebb lesz az ételmaradék, és ez már egy zöld pont. Az egészségednek is jót tesz, ha kicsit tudatosabbá válsz ezen a terén, hiszen így a rendszeres étkezés már biztosított. A bevásárló listádra csak olyan dolgok kerüljenek, amelyek tényleg szükségesek! Ne felejtsd el magaddal vinni a listával együtt az újrahasznosítható vászonzsákokat, amiket használhatsz zacskó helyett, bele tudod tenni a zöldségeket és gyümölcsöket, sőt egyes helyeken még babot, lencsét, aszalt gyümölcsöket, olajos magvakat is tudsz kimérve venni, amikhez szintén tudod ezeket a zsákokat használni. Ezt nagyon egyszerűen meg lehet varrni de ha vásárolni szeretnél akkor környezettudatos boltok oldalán megteheted. Számolj csak, már mennyi zacskóval kevesebbet használtál, mint egy átlagos bevásárlásnál? Szerintem már vagy 5-nél járhatsz és még a bevásárlószatyornál nem is tartunk. Az én táskámban mindig van egy összehajtható bevásárlótáska, így a legegyszerűbb. Te hordasz magadnál?

Persze nem utolsó sorban, a kosaradban is már jóval több egészséges élelmiszer van, hiszen a menütervezés közben erre is figyeltél. Gondolom tudod te is, milyen az, amikor elmész vásárolni úgy, hogy majd útközben vagy a sorok között kitalálod, hogy mit főzz . Tele lesz a kosarad és sokszor, csak amikor már haza érsz jössz rá, hogy mennyi mindent meg sem kellett volna venned és persze a legfontosabb alapanyagot meg elfelejtetted megvenni. Ugye? Sőt ennél még rosszabb a helyzet ha éhesen mész a boltba.

Minden esetben válassz olyan terméket, amely kevesebb csomagolás felhasználásával készült, hiszen mennyivel jobb a saját zsákjaidban hazaszállítani az élelmiszert, és így a szemetesed sincs tele rögtön zacskókkal és csomagolásokkal (ami remélem egyébként szelektív). Így egy utat megspórolhatsz magadnak a kukáig, egy úttal kevesebb a kukásautónak is, ha mindenki figyel erre, és még folytathatnám, hiszen ez olyan, mint a dominó és tudod, hogy a zacskók, amelyek szemétként végzik, világméretű problémát okoznak. Vásárolj frisset és helyit, menj el a piacra és érdeklődj, hogy honnan való a termék, próbálj olyat választani, amely minél közelebbről származik a lakóhelyedhez. Miért is jó ez? Neked azért, mert ezeknek a termékeknek sokkal magasabb a vitamin- és ásványi anyag tartalma, az élvezeti értékükről már nem is beszélve, táplálóbb ételt tudsz belőle főzni, a környezetnek pedig azért jobb, mert ezzel a választással csökkentheted az ökológiai lábnyomodat. Akár folytathatsz cserekereskedelmet is, lehet a szomszédnak, akivel jóban vagy, van éppen a kertjében valamilyen zöldség, amire éppen szükséged lenne, és amit ráadásul frissen szed neked, nálad meg éppen most sült ki a friss sütemény, amit senki nem utasítana vissza. Legyél nyitott új dolgokra, keresgélj, nagyon sok olyan termelői piac, termelő van, amiről még nem is tudsz, csatlakozz csoportokhoz a közösségi médiákon ahol ezeket az információkat könnyen megtalálhatod. Amit tudsz, termessz magad! Tudom, hogy nem mindegyikőnknek ugyanolyanok a lehetőségei, de hidd el egy erkélyen is sok mindent lehet termeszteni, nézz utána kertészeti oldalakon, hogy mit is. Egy frissen szedett napmeleg paradicsomnál nincs is finomabb. Próbálj bio élelmiszert fogyasztani vagy legalább olyan zöldségeket, gyümölcsöket beszerezni, amik vegyszermentesek ez szintén a te egészségedre és a környezetre is jó hatással van.  A húst szerezd be a közeledben lévő állattartóktól és ne a hipermarketekből. Az ipari méretű állattenyésztés hatalmas terheket ró a Földre és persze az sem elhanyagolható, hogy a füvön felnőtt marha illetve a kukoricán nevelt csirke mennyivel ízletesebb és egészségesebb. Próbálj fair trade jelzéssel ellátott termékeket vásárolni, ez biztosítja, hogy a harmadik világbeli termelő megkapja az őt megillető pénzt a termékért. Igyekezz tudatos döntéseket hozni táplálkozásoddal kapcsolatban, így biztosan jót teszel magadnak a szeretteidnek és a környezetünknek is. Mindenki felelős a saját maga és a környezetünk egészségéért, Te is, emellett nem mehetsz ma már el szó nélkül, tegyél érte és biztass erre mindenkit, sokat fog számítani.