Mindegyikőnknek vannak jó és rossz napjai és mindenkinek vannak ételek, amiket szeret és amelyeket kevésbé. Vajon van összefüggés a kettő között? Bizony hogy van, mégpedig oda vissza. Függ a kedved attól, hogy mit ettél és a lelki állapotod is befolyásolja, hogy mit fogsz enni.

Három módon befolyásolhatja az étkezés a kedvedet:

1, A táplálék segít az agyadnak olyan anyagokat, neurotranszmittereket termelni, amelyek részt vesznek a kedved kialakításában.

2, Az elfogyasztott étel befolyásolja a vércukor szintedet, amely kihat a kedvedre és energiaszintedre.

3, Illetve az étel íze, illata előidéz emlékeket, ezáltal hat a kedvedre.

Amikor nem eszel elég tápláló ételt akkor a szervezeted híján van egyes vitaminoknak és ásványi anyagoknak ez bizony befolyásolja a kedved, energiaszinted és még az agyi funkciókat is, akár depresszióhoz is vezethet.

Vashiányban például nagyon fáradékonynak, letargikusnak és gyengének érezheted magad egyfolytában.

Folsav illetve szelén hiányban nagy az esélye, hogy depresszív hangulatba kerülj.

Azt javaslom, hogy ha így érzed magad, akkor mindenképpen legelső körben gondold végig, hogy milyen a táplálkozásod és vajon meg kapja a szervezeted a szükséges tápanyagokat. Ha úgy érzed nem akkor itt az ideje, hogy változtassa rajta.

A rendszertelen étkezési szokások is befolyásolják a kedved. Szervezetednek megfelelő időközönként szüksége van táplálékra és a benne lévő tápanyagokra, amelyek az energiát szolgáltatják ha ezt nem kapja meg akkor ez idegességet, fáradtságot okozhat.

Amikor a diétád miatt szinte egészében eliminálsz egy teljes egész esszenciális tápanyagcsoportot, ami pedig szükséges lenne ahhoz, hogy energiával lássa el a szervezetedet és az agyadat illetve a szerotonin előállításához is szükséges, ami pedig örömérzetet biztosít számodra. Szóval ha nem eszel szinte semmi szénhidrátot akkor ne csodálkozz, hogy enerváltnak érzed magad és rossza a kedved. Persze nem egy jó adag péksüteményre kell gondolni hanem az összetett szénhidrátokra amelyek megtalálhatók a teljes őrlésű gabonaipari termékekben és az abból készült kenyerekben, péksüteményekben, zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben.

Friss vagy feldolgozott? Képzeld ez is befolyásolja a kedved. Egyes feldogozott élelmiszerek, főleg amelyek tele vannak hozzáadott cukorral nagyon nagy vércukor ingadozáshoz vezethetnek amely hatással van a kedélyállapotodra is.

Tápláld a tested és a lelked egészséges ételekkel!