Tapasztaltál-e már olyat, hogy a gluténtartalmú ételek, mint a tészták, kenyerek, péksütemények után rosszul érezted magad? Manapság nagyon sokan tartanak gluténmentes étrendet, na de nézzük, mi okozza a panaszt.

Cöliákia:

A cöliákia egy autóimmun betegség, amely lisztérzékenység néven is ismert. A betegek rosszul reagálnak a búzában, árpában, rozsban, tönkölybúzában, kamutban, tritikáléban, alakorban lévő gluténra (egyfajta búzafehérje) és immunreakcióval válaszol a szervezetük, amely miatt a bélbolyhaik sérülnek. A megfelelő teljesen gluténmentes étrend nélkül a cöliákiás egyének felszívódási zavarokban szenvednek, amely aztán egy sor másik betegséget eredményezhet. A tünetei nagyon sokfélék lehetnek, mint a hasmenés, fogyás, puffadás, hasi fájdalmak, székrekedés, hányás, viszkető bőr, fáradtság, fejfájás, reflux. A cöliákia egy komoly betegség, amit csak egy életen át tartó gluténmentes diétával lehet kezelni.

Glutén intolerancia:

Úgy is ismert, hogy nem cöliákiás gluténérzékenység. Bár ebben az esetben is rosszul reagál a szervezet a gluténra, a tünetek hátterében nem ugyanaz a kóros folyamat áll, mint a cöliákiában. Ebben az esetben nincs a betegségnek hosszú távú következménye, mivel a bélrendszer nem roncsolódik a glutén hatására, csak a cöliákiához hasonló kellemetlen tünetek jelentkeznek. Mivel a tünetek nagyon hasonlóak, ezért különböző diagnosztikus eljárások alkalmazása nélkül nagyon nehéz elkülöníteni a betegséget. Ebben a betegségben is ki kell zárni a glutént, viszont csak a tünetek elkerülése miatt.

Búza allergia:

A búzaallergiában szenvedők az immunrendszer által generált reakciót váltanak ki több búzafehérjére, beleértve a glutént is. A cöliákiával ellentétben, az immunválasz ebben az esetben átmeneti, és nem okoz kárt a vékonybélben. A búzaallergia súlyos anafilaxiás tüneteket is okozhat. A cöliákiával illetve a glutén intoleranciával ellentétben a búzaallergia kinőhető. Számos tünete nagyon hasonlít a lisztérzékenységre, mint például a gyomorfájdalom, görcs, hányinger, hányás, fejfájás, orrdugulás, bőrkiütés, nehézlégzés. A diagnózist az anafilaxiás sokk lehetősége miatt nagyon komolyan kell venni, így búzamentes diétát kell folytatni, illetve az orvos valószínűleg antihisztamint is fel fog írni.